Вълковото куче - как се нарича породата?
Anonim

Wolf Dog - мечтата на много любители на животни. Но как тези хибриди са адаптирани към живота до човек? За първи път във Великобритания през 1766 г. е регистрирано кръстоска между куче и вълк. За диво животно е свързан шпиц. Полученото потомство имаше вид на вълк, но имаше по-мек характер.

Не всички породи кучета са подходящи за пресичане. Днес се отглеждат няколко официално признати хибриди на куче и вълк, по-правилно е да ги наричат ​​вълчи породи или вълци. В допълнение, има и кучета, които изглеждат като вълци само на външен вид.

Чехословашки волфалк

Отглеждането на тази порода започва през 1955 г. в разсадника на гр. Либежовица. Предшественик на породата беше вълчицата Брита, а бащата беше мъжката немска овчарка. Днес кръстоска между вълк и куче има 30% от вълчи кръв.

Вълците са били отглеждани, за да придобият животно с издръжливост, сила и вълчи, съчетани с работни качества и работа с кучета. Първите експерименти са успешни - полученият хибрид на вълк и куче успешно се обслужват от граничните войски. През 70-те години представителите на породата са били изнесени за Великобритания.

Вълкът е активен, умен и добре обучен. На образованието и социализацията на младо животно трябва да се обърне максимално внимание. Възможна агресия към малки животни.

Вълчи куче на сарлос

Това кръстоска между вълк и куче е отгледано в Холандия през 1925 г. от кинолог, Lendert Sarlos. Предците на породата бяха вълкът на Фльор и немското овчарско куче. За по-нататъшно отглеждане бяха избрани най-добрите кученца. Породата е призната и регистрирана през 1981 година.

Кучето вълк е доста голямо - до 76 см при холката и до 42 кг. Те са независими, живеят според закона на пакета, но са обвързани със собственика и го разпознават като лидер. Вълковите кучета на Сарлос са предпазливи и предпочитат да избягват опасността. Но тази естествена страхливост не предизвиква агресия. Интересна особеност е, че хибридите не лаят, а използват звуци, характерни за вълците - пищи, вой и ръмжене.

Куче, кръстосано с вълк, се използва като спасител и водач. Те имат развит инстинкт за лов, който позволява използването на представители на породата като ловни кучета.

Този хибрид на вълк и куче е доста рядък, а цената за кученцата е висока - около $ 2000.

Volkosob

Има ли домашно куче вълк? Ловецът на порода вълк, отглеждан в Пермския регион, в Института на вътрешните войски. За разплод бяха използвани вълк Найда и немски овчари. За успешното развъждане на вълци е необходимо вълчицата да не се страхува от човека. Такава предразположеност трябва да бъде вродена. Найда е отгледан от ловец на възраст от две седмици и е прекарал 3 години сред хората преди да влезе в института. От нея са получени три поколения хибриди на куче и вълк, способни да живеят близо до човек и да му се подчиняват.

Волките извършват служба на границата. Тяхното усещане и издръжливост са няколко пъти по-добри от тези на куче. Ако едно обикновено куче е в състояние да вземе следа преди 12 часа, тогава вълчицата ще мирише дори след три дни! И мощните челюсти могат да хапят през защитен костюм.

Въпреки големите си размери и страхотен вид, вълците са добре обучени и не са агресивни за хората. Но за тяхното образование се нуждаят от твърда ръка, собственикът трябва да има безспорен авторитет.

В свободната продажба на породи вълк Пермското развъждане не е, всички от тях са предназначени за служба в правоприлагащите органи. Поради приликата им с дивите вълци, те често са привлечени от заснемането на игрални филми.

Кунмин на куче вълк

В началото на 50-те години в Китай е създадено куче, пресечено с вълк. Над породата работиха армейски кинолози. Породата е кръстена на град Кунминг, столицата на провинция Юнан, където е бил отглеждан. Често наричаме това куче на китайски вълк. Вълчито куче Кунминг получи официално признание през 1988 година. Това вълче-куче беше доста голямо. Снимките показват, че тя има страхотен вид. Височината при холката може да достигне 70 см, а теглото - 40 кг.

Прародителите на тези кучета не бяха определена двойка, както в много други случаи. Подборът се извършваше изключително върху работните качества и резултатите от обучението. В допълнение към 10 германски овчари с примес от вълчи кръв, 90 местни кучета от неизвестна порода и чистокръвни германски овчарки участваха в развъждането.

Кунмин служи в армията и полицията. Тя може да търси мини, наркотици, да извършва спасителни работи и да се справя със сигурността. Вълковото куче се превръща в домашен любимец за мнозина. По природа те са близки до немските овчари, лесно тренирани, активни, интелигентни, любопитни, но могат да показват доминиращи качества и затова изискват стабилна ръка.

Италиански лупо

Вълкът и кучето бяха пресечени в Италия през 1966 година. Работата по породата е извършена от д-р Марио Меси. Той пресече вълк, един от последните представители на местните планински видове, с германско овчарско куче. Италианският лупо е перфектно приспособен за живот в планината, перфектно толерира местния климат и може да отиде без храна и вода за дълго време. В допълнение, кучето вълк има отлично обоняние и се използва за търсене на наркотици и експлозиви.

Италианското лопо е умно, отдадено на господаря и става негова сянка. Кучетата от тази порода са служили по време на Олимпийските игри в Торино. Специален указ на президента на Италия забранява развъждането и продажбата на бездомни кучета от тази порода.

Volamut

Кучето, пресечено с вълк, Воламут, е дизайнерска порода, която стана популярна през 2000 година. Аляскинският маламут и горският вълк станаха прадеди на породата. Появата на кучето е променлива, няма единен стандарт. Размерите могат също да варират - растеж от 60 до 75 см, тегло от 25 до 55 кг.

Воламутите са активни и изискват ежедневно физическо натоварване. Те се чувстват добре на голяма площ, но трябва да бъдат ограничени до висока ограда, с изключение на бягството. Струва си да предупредим и възможността за подкопаване.

Удобства Волкопсов

Каква е разликата между вълк и куче? Често индивиди, получени от преминаване на вълк с куче, запазват инстинктите на вълка. Поведението им може да бъде разрушително, често са агресивни към малки животни и дори деца. В същото време, Wolfhawks губят страха си от човека и могат да се конкурират със собственика за лидерство. Тази функция ги прави още по-опасни от дивите вълци. Животните са много силни и такива конфликти могат да имат сериозни последствия.

Трябва да се разбере, че wolftail може да бъде социализиран, но това не означава, че той е опитомен. Той не е по-различно и по-силно здраве или по-дълъг живот. Характерът на вълчия говеда може да варира значително дори в рамките на една постеля, наследяването на признаци на диво животно не зависи пряко от процента на вълчи кръв.

Трябва да се разбере, че кучетата-вълци не са животни за начинаещи, трябва да сте наясно с техните особености, да имате богат опит в воденето на кучета и да знаете навиците на вълка.

Има породи кучета, които приличат на вълк, но не носят вълчи кръв. Такива кучета не съдържат по-трудно от представители на други породи.

Tamaskan куче

Ярък пример за такива породи е тамасканското куче. Ако преминаването на вълк и куче се е случило, то за дълго време. През следващите поколения дивата кръв не се стичаше. Външно, тамаскан е смес от куче и вълк. Породата е отгледана във Финландия през 80-те години. Целта на животновъдите е да отглеждат животно, което прилича на вълк, но запазва всички положителни качества на кучето. За разплод бяха използвани сибирски хъски, северни интуити, утагани, Аляски, финландски хаски, чешки и салски вълчи кучета и немски овчари. След 20 години работа е получена първата котило на новата порода. Към днешна дата породата е призната само от Американската асоциация на редките породи.

Северни инуити

В края на 80-те години в Обединеното кралство се извършва развъдна дейност. Целта все още е същата - премахването на привлекателен "вълк". Произходът на породата не е известен. Най-вероятно, в основата на породата са метисите от породи спасителни кучета, сибирски хъски, немски овчари и Аляски.

Както всички подобни породи, инуитите са доста упорити и независими, затова се препоръчват за опитни собственици.

Породата не е призната от кучешките организации. Това е северният инуит може да се види в популярната серия "Игра на престоли" в ролята на лютоволков. Вълкът на Санза се играе от куче на име Зунни.

Utonagan

Във Великобритания се отглежда друго куче вълк. Снимките показват известни прилики със северните инуити и с добра причина. Първоначално работата по породата се извършва в един клуб, но с течение на времето се разделя на 2. Формирането на породата все още се случва и няма единен стандарт. За развъждане са използвани немски овчарски кучета, сибирски хъски и Аляскински маламути.

Сибирско хъски

Какво е най-популярното вълче куче днес? Породата на сибирското хъски е широко разпространена. Тези кучета не са агресивни към хората и не могат да бъдат използвани като охрана. Те не се карат с други кучета от големи породи, но по отношение на малките животни - котки, зайци, малки кучета - ловният инстинкт може да работи. Хъски активен и приятелски, но независим, което ги прави неподходящи за обслужване. Плъзгащите кучета могат да бъдат научени послушание, но не трябва да се очаква същия успех като този на немските овчарски кучета.

Husky е подходящ за поддръжка в апартамент в условията на постоянен физически и психически стрес. Трудно е да бъдат запазени в ограден район, тъй като кучетата са склонни да бягат, а инстинктът на ловеца ги прави опасни за съседни животни. Те прескачат огради и правят разкопки.

Хъските имат инстинкта на пакета, така че е препоръчително да ги държите в група. Тези кучета не лаят, но хленчат и вой като вълци. Цветът може да бъде много различен, често има хора с очи от различни цветове.

Аляска Маламут

Както подсказва името, тази порода кучета се отглежда в Аляска. Животните са предназначени да работят с впряг, издръжлив, силен, интелигентен и добродушен. Въпреки впечатляващия външен вид агресията към хората не е характерна за породата, но е необходимо да се обучава кучето сериозно и последователно. Той не се бори за лидерство с мъж и приятелски възприема нови членове на семейството, включително деца.

Маламутът има склонност да води и бързо става главата на група кучета. Но малките животни, включително котките, са приятелски настроени.

Както всяко работно куче, маламутът се нуждае от ежедневни физически упражнения. Ако кучето се държи на улицата, трябва да се има предвид, че маламутите са големи любители на изкопаване на дупки. Те рядко лаят, по-често правят мърморещи звуци.

Гренландско куче

Кучето на Гренландия е едно от най-старите шейни. Тя е издръжлива, здрава, перфектно ориентирана в пространството. Тези кучета са били използвани за лов на големи животни - мечки, елени, тюлени. Въпреки тяхната независимост и ярък темперамент, гренландските кучета не проявяват агресия към хората и не могат да бъдат използвани като охрана. Над другите животни са склонни да доминират.

Кучетата са големи - от 60 см височина и от 30 кг. Козината е гъста, с гъст подкосъм, който предпазва животното от измръзване. Цветът може да бъде различен от бял.

Когато се пресече куче и вълк, потомството става по-силно, по-твърдо и обонянието се заточва. Но поради непредсказуеми промени в психиката, екскрецията и поддържането на вълковите улови е по-добре да бъде поверено на професионалисти. А влюбените приличат на кучета като вълци само на вид.