Характеристики на структурата на лапите, или колко пръста при кучета
Anonim

За много хора, кучето е равноправен член на семейството, което изисква грижа и внимание. Веднъж пред тях имаше избор: да направиш или не четирикрак приятел. С появата на малък домашен любимец всички съмнения изчезват.

Кучевъдите са готови постоянно да се грижат за животните си. А ситуацията с кучета, която е описана в тази статия, изисква специално внимание. Но първо трябва да отговорите на въпроса: колко пръста имат кучетата (включително и вашите)?

Как работи лапата на кучето?

Кучето е животно, което означава, че пръстите се справят с по-голямо натоварване по време на ходене и бягане от петите.

Лапата на кучето има 4 пръста. Но има породи животни, които могат да преброят 5 и дори 6 пръста. Тези "допълнителни" пръсти се наричат ​​печеливши. Най-често се срещат на задните крака, а понякога и на две наведнъж. Това се дължи преди всичко на факта, че повечето от породите на това животно са произлезли от вълци (хъски, хрътки).

Атавизъм - появата на допълнителен пръст в куче на лапата. Възможно е вълците да са обект на такива характеристики, но те не са под наблюдение и за това е невъзможно да се каже със сигурност.

На задните крака, колкото пръстите на кучето на предните крака. За разлика от хората, те не могат да ги преместят, но все още има мобилност. Животните ходят като на пръсти, така че да могат бързо да променят посоката на състезанието.

Защо се появява допълнителен пръст?

Експертите казват, че появата на допълнителен пръст в кучето е проява на атавизъм. Атавизмът е биологичният процес на проявление в животно на характеристиките на този клас или група, чиито представители са участвали в екскрецията на даден организъм. С течение на времето тези симптоми губят своята функция.

Ако говорим за това колко пръсти трябва да имат повечето кучета, тогава според закона на биологията - 5, може би, като далечен генетичен предшественик - вълкът. Това означава, че външният вид на допълнителен пръст е естествен модел.

Все още има спорове между експерти за това защо някои кученца имат такъв пръст, докато други не. Смята се, че това се дължи на факта, че знакът за появата на допълнителен елемент е преобладаващ процес. И ако кръстосате куче с пет пръста с женска, която има нормална лапа, кученцата най-вероятно ще се раждат като баща.

Според броя на пръстите, които кучето има на лапата си, човек не може да прецени здравето му. Наличието на „петия“ пръст не се счита за патология, но е необходима само точна и внимателна грижа.

Полезен ли е петият пръст?

Ако в домашния любимец е намерен допълнителен пръст, тогава не трябва да издавате аларма, това явление не е анормално или патологично. Тази функция е приемлива и в някои случаи е норма. Петият пръст има определени породи кучета, като хрътки, хъски или боберон. Такъв елемент, така да се каже, говори за чистота и чистокръвен.

За животновъдите, които се грижат за лов, присъствието на пръст на домашен любимец е само естетически проблем. По време на лова, кучето трябва да се движи много по-бързо, отколкото в нормална житейска ситуация. В този случай допълнителният елемент на стъпалото пречи, когато се движи във висока трева или гъсталака. Ottopyrenny пръст по всякакъв начин се придържа към тревата, кал, сняг и клонки, което прави трудно да ходи.

Да се ​​премахне или не функцията "вълк"?

Хирургично отстраняване е направено, сложността на която зависи от това колко пръсти при кучета се считат за излишни, и колко лапи. Процедурата е проста и не е много болезнена. Кучетата лесно понасят операцията, която се извършва под местна упойка за половин час.

Важно е да се знае, че при новородени кученца не се извършва хирургично отстраняване. По-добре е да изчакате, докато тялото на малко куче стане по-силно.

Такава процедура не е изискване за кучета с пет пръста. Повечето животновъди не бързат да отстранят този естетически проблем и не се интересуват особено от това колко пръста има едно куче. По-добре е да отстраните допълнителните пръсти на предните лапи, за разлика от задните, тъй като те прилягат плътно към кожата и пречат на ходенето.

Има случаи, когато кучетата изобщо не отказват да се движат, а целият проблем е, че пръстите с необрязани нокти им пречат да тичат и причиняват болка.

Хигиенни проблеми

Лапите изискват специални грижи, без значение колко пръста има едно куче. Хигиенните проблеми стават важни, когато кучето живее в същата стая със собствениците си. Животното трябва да се ходи два пъти дневно при всякакви метеорологични условия, а това са бактерии, прах и мръсотия.

Мръсотия, прах и малки частици могат да се абсорбират в кожата и да увредят здравето на домашния любимец. Това означава, че не е достатъчно просто да избършете лапите на кучето със суха кърпа, а да се измиете добре.

Само правилната и редовна грижа ще осигури добро здраве за вашия домашен любимец.