Възпаление на очите при куче: причини, симптоми и методи на лечение
Anonim

Възпалението на очите при кучета е доста често срещан проблем. Тя може да бъде причинена от много заболявания, които само специалист може да диагностицира правилно. Късният достъп до лекар може да доведе до слепота на животното. Ние подчертаваме основните очни заболявания при кучета, които могат да причинят възпаление. Помислете за техните симптоми и причини.

Обща информация

Възпалението на очите на кучето е първата аларма, която трябва сериозно да смути собственика. Зад този симптом могат да бъдат доста сериозни заболявания, които в крайна сметка могат да доведат до слепота или загуба на око.

Очни заболявания при кучета са три вида:

 1. Инфекциозни - са резултат от инфекция на тялото с вирус или бактерия. Самото око може да е заразено или възпалението му може да е симптом на друго инфекциозно заболяване на кучето.
 2. Неинфекциозни - механично увреждане на очите, подуване, обръщане на клепачите и вливане на миглите могат да ги причинят.

Вродени - са резултат от необичайно вътрематочно развитие или заболяване, присъщо на някои породи, в резултат на размножаването.

конюктивит

Конюнктивитът е възпаление на окото при кучето, по-специално вътрешната част на клепачите и лигавицата на очната ябълка. Това е доста често срещано заболяване, то е особено разпространено сред породите с изпъкнали очи, но често се среща и при други кучета. Това заболяване е заразно по природа и е слабо лечимо. При липса на навременно лечение, тя може да стане хронична. Конюнктивитът може да е една от възможните причини, поради които очите на кучето се гние.

Причината за конюнктивит може да бъде увреждане на очите, запушени сълзотворни канали, вродени мигли, вируси, алергична реакция.

Основните симптоми на конюнктивит:

 • от очите се отделят сълзи и гной;
 • конюнктивата набъбва и става червена;
 • третия клепач подува;
 • кучето често разтрива окото с лапата си;
 • кучето става неспокоен и скърца.

Съществуват следните видове конюнктивит:

 1. Гноен.
 2. Простудни.
 3. Абсцес.
 4. фоликуларен;
 5. Фибринозно.

кератит

При кератит при куче се появява лезия и възпаление на повърхностния слой на роговицата. Кератитът може да възникне поради конюнктивит, да стане симптом на инфекциозно заболяване или бери-бери. Ако едно куче има тъпи очи, това е причина да прозвучи алармата. Проблемите с роговицата водят до рязък спад в зрението на домашния любимец и, за да се избегне слепота, е необходимо да се лекува кератит при първите симптоми.

Видове кератит:

 1. Surface.
 2. Deep.
 3. Гноен. Роговицата набъбва, придобива жълтеникав цвят. От очите се появяват гнойни изхвърляния. При липса на навременно лечение може да доведе до язва на роговицата.
 4. Point.
 5. Улцерозният.
 6. Съдова. Роговицата става сиво-червена.
 7. Увеялния.
 8. Phlyctenular. На роговицата се образуват сивкави възли, които растат заедно, ако не се лекуват. Роговицата става сиво-червена. Този тип кератит е характерен за овчарски кучета от Германия и Източна Европа.
 9. Простудни. Много бързо става облачно и става груба роговица. Той става сив или сив.

Век дерматит

С дерматит при кучето, очите се подуват, клепачът се възпалява и зачервява и става влажен. Можете да забележите гноен развалящ се с мирис разряд. Кожата на клепачите започва да се лющи. С течение на времето, кисели очи, клепачите набъбват. На очите може да се появи конюнктивит. Дерматитът на клепачите често се появява при кучета с дълга коса, увиснали уши и висящи кожни гънки по лицето.

Дерматитът на клепачите е основно самостоятелно заболяване, но ако забавеното лечение може да се превърне в други по-сериозни заболявания.

Така че кучето не разресва клепачите с лапите си, върху тях се поставя специална яка. Косата се отрязва от клепачите и се прилагат антисептични мазила върху кожата.

мигателна спазъм

Блефароспазъм е неврологичен синдром, характеризиращ се с произволно свиване на мускулите на клепачите, което причинява бързо мигане почти без спиране. В допълнение, очите на кучето набъбват, когато се докоснат, животното се чувства болка и може да хленчи. Животното непрекъснато присвива, скрива се от светлината. Течността се натрупва в ъглите на очите.

Това заболяване може да е симптом на възпалителния процес, който се случва в организма. Тя може да бъде причинена и от механично увреждане на очите, възпаление на нервите, вродени аномалии и заболявания. Блефароспазъм може да бъде защитна реакция на тялото към силна болка в окото.

Само по себе си това заболяване не представлява особена заплаха, но може да се превърне в хронична форма, поради което зрението на животното може рязко да падне, а при най-лошите обстоятелства е възможна пълна слепота.

Лекарят предписва лечението във връзка с диагностицираната причина.

Продължава трети век

Пролапсът от трети век често се нарича "черешово око". Очната ябълка е много подута и червена, третият клепач губи тонуса си и стърчи от ръба на окото. Пролапсът рядко се случва в двете очи, по-често той засяга само един клепач. Основната причина за това заболяване е инфекцията, въпреки че наследствен фактор не е рядкост. Най-често пролапсът от трети век се среща в булдоги, спаниели и хрътки.

Поради пролапса лигавиците се изсушават, което може да причини проблеми с роговицата и конюнктивата. Загубата може да бъде коригирана само хирургично. Преди операцията на кучето се предписват овлажняващи капки за очи.

блефарит

Блефарит - силно възпаление на клепачите, което засяга не само кожата, но и подкожно. Клепачите са червени и подути, покрити с краста. На кожата се появява влага, жлезите изпъкват от ъглите на очите. Блефарит може да бъде една от причините, поради които очите на кучето се гние. Заболяването може да бъде резултат от нараняване, инфекция, алерген или наследствени фактори. Друга причина могат да бъдат кожни паразити, и по-специално кърлежи.

Блефарит често се свързва с други очни заболявания. За да се избегнат сериозни последствия, лечението му трябва да се извърши веднага след появата на първите симптоми. Най-често лекарят предписва на животните антибиотици, антиалергични и антимикробни лекарства. Също така препоръчва, отколкото да капнете очите на кучето с възпаление.

катаракт

В резултат на това, катарактата осветява и набъбва кристала на окото, вътреочното налягане се повишава. Катарактът може да бъде вроден или резултат от излагане на токсини. Това заболяване може да доведе до частична или пълна загуба на зрението поради разкъсване на тъканите на очната ябълка.

Пристрастяването към катаракта често се предава генетично. Заболяването се развива бавно, постепенно напредва и влошава визията на животното. Ето защо, ако кучето има бели очи, спешно трябва да се консултирате с лекар. Най-засегнати са кокер-спаниели, йоркширски и бостънски териери, пудели и златни ретривъри.

Катаракта може да се лекува с наркотици, но е неефективна. Само операцията може наистина да помогне. Ефективността на операцията зависи от това кой етап от развитието на катаракта е:

 • с катаракта в началния етап, зрението на животното леко пада, кристалът става само мътна;
 • в случай на незряла катаракта зрението на кучето е доста тежко, вижда само очертанията на предметите;
 • катаракта в етап на зрялост - кучето е в състояние да вижда само светлината, трудно може да се движи в пространството;
 • презряла катаракта - кучето е напълно сляп и не вижда дори светлината.

Възпалението на очите на кучето след операция на катаракта е често срещано явление. В този случай лекарят предписва противовъзпалителни средства, а животното се нуждае от специални грижи. За първи път е необходимо да се осигури на кучето спокойствие, внимателно да се следи състоянието му и да се следват всички препоръки на лекаря.

Дислокация на очната ябълка

Понякога очната ябълка на кучето може да излезе от орбитата си за клепач. Основната причина е механичното увреждане на главата в резултат на остър удар или тяга. Очната ябълка се придвижва напред, изглежда подута и възпалена. Конюктивата набъбва и изсъхва, става като висящ валяк. Резултатът от дислокацията може да бъде слепота и некроза на тъканите на очната ябълка. Много често дислокацията настъпва в японските куини, пекинези и други подобни.

В случай на изкълчване на очната ябълка, собственикът може да осигури първа помощ на домашния любимец, като напоява очната ябълка с разтвор на новокаин или фурацилина. Това е необходимо, за да се избегне изсушаването на лигавиците и да се намали болката. Само лекар с операция може да коригира окото. След временно зашиване се прилага на окото, което го фиксира.

увеит

При увеит възниква възпаление на ириса и хороида. Това е доста опасна болест, която може да се открие във всички породи. При увеит, кучето първо се възпалява с око, след което се появява фотофобия и рязко намаляване на зрението. Едно животно едва ли може да отвори очите си, опитвайки се да се скрие в тъмното.

Увеит може да възникне в резултат на инфекция, бактериална или вирусна инфекция, кератит, травма или може да бъде усложнение от вътрешни възпалителни заболявания.

Само лекар може да диагностицира патология. При течаща форма увеит може да доведе не само до слепота, но и до загуба на окото, поради което е важно да се потърси помощ от специалист навреме.

Диагностика и лечение

Диагностицирането на очни заболявания не е лесен въпрос и само експерт може да отговори на този въпрос. Веднага щом забележите някакви проблеми с очите на кучето, трябва незабавно да вземете кучето в болницата.

Лекарят трябва да прегледа кучето, да вземе тестове и да се опита да открие причината за възпалението на очите при кучето.

Когато се постави диагнозата, ветеринарният лекар трябва да предпише лечение.

Струва си да си припомним, че очите на кучетата са много чувствителни към лекарства и следователно, като използвате капки, трябва стриктно да се придържате към дозите и препоръките на лекаря. Ветеринарният лекар трябва да предпише как да измие очите на кучето от гной. Това трябва да се направи преди използването на капки. За да измиете очите на кучето, трябва да използвате чисти, нетъканни тъкани.

За инфекции лекарят може да предпише антибиотици и противовъзпалителни средства. За да се поддържа тялото по време на лечението, витамините могат да се изхвърлят.

Често, по време на лечението, кучето се поставя върху специална яка или чорапи, така че да няма възможност да наруши засегнатите места с лапите си. Животното трябва да се постави на специална диета, пълна с всички необходими витамини и минерали. Необходимо е да се предпази животното от стреса, да му осигури спокойни и комфортни условия на живот.

По този начин, възпаление на очите при куче е симптом, който може да показва сериозни здравословни проблеми при животното. За да се избегнат негативните последици, които могат да причинят очни заболявания, трябва да сте внимателни към кучето, понякога да проверявате очите му. В случай на възпаление, спешно трябва да се консултирате със специалист.