Котка, която не се хвърля. Видове скали
Anonim

Много собственици на коси с дълги коси са неприятни, когато животните започват да линяват, а вълната се намира в цялата стая. Необходимо е да се прави почистване по-често, а в действителност някои може да са алергични към такива вещества. Така че котката не се хвърли, трябва да изберете подходящата порода. Всички космати домашни любимци се стриват само в различна степен. За тях това се смята за обикновен сезонен процес, който включва дъмпинг на стара кожа и актуализирането му до нова. Това позволява на котките да бъдат адаптирани към различни климатични условия.

Проливането се извършва в 2 етапа. Преди настъпването на зимата старата вълна се изхвърля, след което се отглежда нова. Тогава това се случва през пролетта, когато е необходима подготовка за лятото. Ето защо, ако има алергия, е необходимо да се запознаят с това, което породи котки не хвърлят. Те изискват специални грижи и поддръжка.

Порода със слабо линеене

Какво котки не хвърлят? Има няколко породи, които нямат този процес, или се придвижват в малка степен. Те включват:

  • Сфинксове.
  • Peterbald.
  • Дон Сфинкс.
  • Девън Рекс.
  • Корниш Рекс.

Всяко животно има свои характеристики. Тези котки ще бъдат най-подходящи за тези, които са алергични към вълна.

сфинкс

Мнозина смятат, че сфинксите нямат абсолютно никаква вълна. Но това не е вярно, но е кратко, то е като велур. Такива животни се появяват в Канада заради размножаването. В резултат на това котките се раждат с малко тяло, надежден скелет и силни мускули. Домашни любимци приятелски и разумни.

Това е котка, която не се хвърля. Канадският сфинкс има потни жлези, които формират цвета на животното. За домашни любимци изисква специални грижи - те трябва редовно да се къпят. В Ростов на Дон донесе Дон Sphynx. Плешивата порода се формира поради доминиращия ген.

Peterbald

Породата е отгледана в Санкт Петербург в резултат на пресичането на Донския сфинкс с обикновена котка с къса коса. Резултатът беше изящна котка с необичаен цвят.

С появата на вълна петербургските сфинксове бяха разделени на:

  • Голи котки - те нямат вълна.
  • Котките от стадото имат кратко, но пухкаво палто.
  • В групата на велура са включени котки с дължина на вълната до 5 мм.
  • Животните с къдрава и твърда коса се наричат ​​дръзко.

Въпреки че тези породи имат малко вълна, те постепенно стават плешиви. Петербалд е котка, която не се хвърля. Подходящ е за всички хора.

Девън Рекс

Такива животни имат рошава, тънка вълна, подобна на велур. Молят, не е много забележим в сравнение с други породи. Котките имат не само малки размери, но и хипоалергенна вълна.

Devon Rex може да бъде избран за хора, страдащи от алергии. Породата е отгледана в Англия. Тези палави домашни любимци могат да станат най-добрите приятели на всяко лице.

Корниш Рекс

Това е котка, която не се хвърля. Те се считат за приятелски животни, които имат кадифено вълнообразно палто. Загубата на коса се извършва без следа. Животните са подобни на всички други породи, които нямат дълга коса.

Списъкът на свободно течащите домашни любимци се счита за основен, но има и други котки, които не са обект на линеене. Те не причиняват неудобства на собствениците си. Много от тях се интересуват дали има котки, които не се хвърлят и не миришат? В този случай можете да вземете сиамската порода, американската късокосместа и британците. Няма силна миризма от европейската късокоса и от екзотични манчкини с къси крака и удължено тяло.

Как се елиминира линяването?

Ако вече има животно с вълна, тогава собственикът трябва да осигури максимална грижа за домашния любимец, така че линията да не се произнася. При сезонната смяна на кожените палта котките се разчесват, така че косата да не се забива в подложки, които елиминират само ножиците. В магазина за домашни любимци трябва да си купите редовен гребен, но можете да изберете фурминатор - устройство, което премахва задния слой, подкосъма. За да направите това, има и puhoderka, от която можете да премахнете фини косми, които се разпространяват в цялата стая.

Сортовете на късокосместа са подходящи за стандартни гребени или четки - ръкавици. Последното е много удобно за използване: трябва да поставите гребена на ръката си и да инсултирате вашия домашен любимец. Животните имат проблем с преглъщането на косата, която се натрупва в стомаха. По време на сезона, на домашния любимец трябва да се даде специална паста, която премахва вълната по естествен начин.

Защо се появяват алергии?

Котка, която не се хвърля, не причинява неудобства на собствениците. Хората могат да са алергични към някои животни, само това се случва не с вълна, а с протеин, който е в слюнката на домашни любимци. При измиване слюнката остава върху козината и всъщност е опасна за чувствителни хора. Причините включват и други разпределящи котки. Алергенът е ензим, разположен в мастните жлези.

Преди закупуване на чистокръвна порода котки без вълна, трябва да имате предвид, че те са скъпи. И грижата е доста трудна. Те се нуждаят от постоянно внимание, балансирано хранене, внимателна грижа. Най-добрият избор биха били късокосните породи, в които сезонното линеене не е ясно изразено. Съвременните животновъди работят за създаване на животни, които няма да предизвикат алергии при хората.

Ако алергията се появи внезапно, не мислете веднага за вашия домашен любимец. Необходимо е да се преминат тестове и да се идентифицират реалните причини за това явление. Не трябва веднага да се отървете от животното, защото могат да възникнат алергии поради други фактори. Когато купувате домашен любимец, човек е отговорен за живота си. Затова трябва да помислите предварително дали ще бъде възможно котката да бъде внимателен собственик.