Семейството през очите на детето: методи на обучение, възможност за детето да изрази чувствата си чрез света на рисунки и есета, психологически нюанси и съвети от детски психолози
Anonim

Родителите винаги искат децата им да бъдат щастливи. Но понякога те се опитват прекалено силно, за да открият идеала. Децата се водят в различни секции, до чаши, класове. Няма време за разходка и почивка с децата. В вечната раса за знания и успех родителите забравят просто да обичат детето си и да слушат неговото мнение. И ако погледнете седемте очи на детето, какво се случва?

Изглед отдолу

Възрастните възприятия за семейството са различни от погледа на детето. Семейните очи на детето изглеждат различни. Младо създание не винаги разбира, че родителите трябва да печелят пари, за да си купят „жизнена” играчка или да отидат на друг майсторски клас.

Децата искат възрастните да обръщат повече внимание на тях, а родителите искат да се отпуснат на стол след работа, а не да играят догонване или скриване. Различни приоритети и ценности отчуждават бебетата от възрастните. И ако родителите не забележат във времето, че се е случило разделение, те няма да могат да направят нищо, когато пукнатината се превърне в пропаст.

Как да разберем детето си? Родителите трябва да бъдат психолози. От тях се изисква да се интересуват от желанията на бебето, а не да им налагат мнение. Процесът на образование трябва да бъде индивидуален. Невъзможно е да се отгледат всички деца според модела, надявайки се да получим перфектния резултат.

Игриво бебе

Всички деца са родени любящи и добри същества. Децата са готови да общуват и безкрайни игри. Децата, като устни, поглъщат всичко, което виждат и чуват. Семейство през очите на детето е модел за подражание. Децата искат да бъдат като татковци и майки. Но ако възрастните не обръщат достатъчно внимание на детето си, то детето може да „излезе от контрол“.

Детето ще бъде капризно по всяко време, често ще се разхожда и ще се отдаде. Понякога едно дете може да се държи твърде агресивно. Родителите ще крещят на детето, опитват се да разсъждават с него. Но това не помага. Защо?

Ние винаги трябва да се опитваме да влезем в положението на детето, да разберем причината за неговото поведение. Шега и проказа е начин за бебето да привлече вниманието. Ако детето счупи или счупи нещо, родителите веднага ще бъдат там. Да, отначало възрастните могат да крещят, но когато бебето плаче, той ще бъде гаден и моралната лекция ще приключи. След такива лудории, възрастните ще играят с детето, чувствайки се виновни за неотдавнашния изблик на гняв.

Затворени деца

Децата могат да станат общителни и любезни и могат да бъдат мълчаливи и срамежливи. Някой може да си помисли, че характерът на детето е такъв и по природа той е интроверт. Не е така. Всяко дете обича вниманието на възрастен. Но ако вниманието се изразява в постоянни упреци и критики, детето няма да му хареса.

Детето бързо ще разбере: за да не получи наказание, трябва да скриете следите от вашите нарушения от родителите си. Детето няма да се доверява на възрастните и следователно няма да им повярва. Родителите ще загубят доверието в очите на бебето. Ако детето има късмет, той ще може да намери любов и подкрепа под формата на учител в детска градина. Тя е от бебето й и ще вземе пример. Една жена ще бъде най-добрият приятел за детето, подкрепа и подкрепа. Родителите само ще се чудят как един добър и активен дете в детската градина може да бъде мрачен и мълчалив у дома.

Послушно дете

Родителите винаги искат тяхното бебе да расте здраво и умно. Но понякога в това преследване младите майки са прекалено ревностни. Една любяща майка може да защити детето, без да му даде възможност да направи нещо самостоятелно. И ако детето започне да поема инициативата, част от порицанието ще го изчака.

Детето бързо ще свикне с това, че възрастните винаги ще решават всичко за него. Оказва се, че е по-лесно да се подчиняват на авторитетното им мнение, защото те са толкова умни. Бебето няма да поеме инициативата и ще се подчинява на всяко искане на членове на семейството.

От страна може да изглежда, че детето е много добро, сладко и послушно. Всъщност бебето ще страда от безнадеждност. От детството той няма да има никакви желания и стремежи. Той никога няма да стане лидер в компанията или авторитет в семейството. Детето през целия си живот ще упреква родителите за това, че са унищожили жаждата за знания и любовта на простите радости.

Семейни проблеми

За родителите, детето винаги ще бъде глупаво малко същество, което не разбира нищо. Но ако възрастните гледат на семейството през очите на детето, те ще бъдат много изненадани.

Момчето винаги се смята за център на вселената. Струва му се - всичко, което се случва в света, се прави за него. Ето защо, ако възрастните се карат, детето веднага смята, че това е заради него.

Проучването на семейството през очите на детето е доста проблематично. Децата не винаги могат да изразят мислите си и особено чувствата си. Децата от първите години на живота до юношеството вярват, че родителите съществуват единствено, за да радват своя човек. И ако възрастните са недоволни от нещо, тогава трябва да потърсите проблема в себе си.

Татко викаше на майка си? Момчето беше разстроено и започна да мисли за това, което е направил. Мама изпъди татко от къщата? Детето е на загуба за това как татко можеше да си тръгне, наистина ли е спрял да ги обича? Всяка караница на родителите е много болезнено поносима от бебето. Колкото по-често възрастните кълнат, толкова повече комплекси висят на детето си.

Въпросник за деца

В детската градина грижещите се обръщат голямо внимание на психичното здраве на своите отделения. Специалистите развиват много техники. Седемте очи на детето могат да се видят с помощта на опростен въпросник. Как може да изглежда? Учителят задава въпросите на детето и той бързо и откровено казва, че му е хрумнало:

 • "Мисля, че нашето семейство ...". В идеалния случай бебето трябва да каже, че е щастлива, весела, приятелска. Или всеки друг положителен епитет. В този случай можем да предположим, че детето е удобно да съществува, заобиколено от най-близките възрастни.

 • "Майка ми ..." Красива, умна, грижовна. Такава проста дефиниция предполага, че детето е много привързано към майката. И това е добре. Майката на детето е основният човек на планетата. Детето трябва да го опише с най-красивите прилагателни, които са в неговия речник.

 • "Баща ми ..." Смел, смел, весел. Тази дефиниция помага на преподавателите да разберат, че бащата е орган за детето. Татко не винаги е най-близкият човек, но детето трябва да обича мъж и да не се страхува от него.

 • "Обичам родителите за това ...". Че те ме обичат, те играят с мен, те ме забавляват. Детето трябва да разбере защо обича родителите си. Ако бебето е на загуба с отговора, това означава, че семейните отношения оставят много да се желаят.

 • "Искам родители ...". Прекарах повече време с мен, купих си играчки, заведоха ме в парка. Такива желания са съвсем нормални. Без значение колко прекрасни са родителите, детето ще намери нещо, за което да се оплаче. Но когато бебето иска родителите му да го обичат, тогава трябва сериозно да мислите за семейните отношения.

Въпросник за родителите

Педагозите трябва да провеждат родителски срещи. Такива събития трябва да бъдат подредени под формата на разговор. Семейството през очите на детето и семейството през очите на възрастен може да се различава.

Колко добре родителите разбират и знаят детето си е много лесно да разберат. Трябва да дадем на възрастните и децата същия въпросник и да видим дали отговорите отговарят. Светът на семейството през очите на детето се държи от факта, че детето обича. Възрастните трябва да са наясно с предпочитанията на своите деца. Как може да изглежда списък с въпроси? Подобно на това:

 • Всички любими: професия, цвят, чиния, нещо, празник.
 • Най-добър приятел
 • Жестоко желание.
 • Най-добрият карикатура.

Анализ на модела

Щастливото семейство през очите на детето е мъничък свят, където бебетата са обичани и възвишени като съкровище. Разберете връзката на бебето и възрастните е много лесно. Родителите трябва да дадат на детето задача да нарисува семейство. Как да тълкуваме резултата от дейността на детето?

 • Приоритет. Детето ще привлече всички членове на семейството едно след друго. Ако връзката на детето с възрастните е добра, то бебето ще се постави в центъра. До него, от двете страни, трябва да са родители. След това могат да отидат баби, дядовци, лели, чичовци и домашни любимци. Ако детето не е нарисувало някого, глупаво е да си мислиш, че просто е забравил. Това означава, че човек, който не се „вписва” в листа, няма ефект върху бебето.
 • Размер. Колкото повече хора са на снимката, толкова повече той има власт за детето. Ако детето нарисува най-голямото, това означава, че егото му е раздуто и родителите му са свикнали да следват всичките нареждания на детето.
 • Цвят. Ярки цветове показват доброто отношение на детето към членовете на семейството. Ако един от възрастните е боядисан в черно, това е показател за личната неприязън на детето към възрастния.
 • Разстояние. Ако членовете на семейството са разположени близо един до друг, то детето вярва, че има добри отношения с възрастните. Някой от роднините е отделен? Така че детето не харесва човека.

Разумно образование

Родителите трябва да се научат да гледат семейството през очите на детето. Това правило трябва да важи не само за майката и бащата, но и за близките.

За да расте едно дете в любов, не трябва да забравяме да го упражняваме от време на време. Изключително важно е за бебето да знае, че е обичан. Как да се повиши дете, така че той израства пълноправен човек?

Това е просто. Необходимо е да не му се отдадете, а да не го лишите. Бъдете честни, накажете каузата и насърчете постиженията. И не ограничавайте творчеството и винаги давайте възможност да говорите.