Проходилки, инвалидни колички за деца: ползите и вредите
Anonim

Младите родители в крайна сметка мислят за закупуване на проходилки за техните деца. В отдела за продажба на играчки в търговски центрове лесно можете да намерите много такива устройства, които ще помогнат на децата да научат за света около тях, както и да направят първите стъпки в живота си.

Вредно ли е да се използват проходилки за бебета?

Когато растете и се развивате, вашето бебе все повече се стреми да изследва околното пространство. Докато бебето не се е научило да пълзи уверено и да ходи самостоятелно, той може да се движи из стаята в ръцете на родителите. Въпреки това, родителите не могат да отделят цялото си време на бебето. За да заеме любопитния мъж, игралната индустрия пусна устройство, наречено "бебешка проходилка". Поставяйки дете в такова устройство, родителите могат да се отпуснат за известно време, защото детето ще бъде отнесено, като е напълно безопасно, благодарение на интелигентно проектирания дизайн на проходилка.

Мерки за сигурност

Използвайте проходилка-инвалидна количка може да бъде само за кратко време, в противен случай детето може да има проблеми в областта на ортопедията (плоска стъпка и кривина на гръбначния стълб). Някои ортопедични лекари забраняват използването на такива устройства изцяло или позволяват на детето да седи в тях в специални ортопедични обувки.

Ако възрастните все още решат да използват проходилка, трябва да се помни, че бебето ще се движи свободно в детската стая, така че трябва да се грижите за безопасността предварително: затворете гнездата с тапи, отстранете остри, малки и други предмети, които застрашават живота и здравето на малкия човек.

Уокър дизайн

Проходилките за деца изглеждат като малко столче за хранене. В долната част на устройството има няколко колела за улесняване на движението. Премиум модели на проходилки-инвалидни колички (Baby, Chicco) са снабдени с цветни бутони, музикален плейър, пищяли, лабиринт и дрънкалки. Всичко това трябва да представлява интерес за любопитните карапузи.

Безспорното предимство на инвалидни колички

Въпреки справедливата критика от страна на педиатрите, пешеходците и инвалидните колички имат редица полезни функции:

 • Адаптацията дава време за почивка на родителите.
 • Малко дете самостоятелно играе, учи, развива, докато е в пълна безопасност.
 • Цветните панели пленяват детето, позволяват да развиете моторни умения и логическо мислене.
 • Тъй като детето, седнало на носилка, се движи активно, той има апетит, мускулите се засилват. След такова упражнение бебето спи спокойно през цялата нощ.
 • Здрава пластмасова броня предпазва пътника на носилката от остри ъгли и други опасности в стаята.

Какво може да навреди на проходилката?

Експертите в областта на детската ортопедия са съгласни, че е нежелателно да се използват проходилки за деца, докато детето не се научи да пълзи, да се преобърне, да стои на краката и да седи. Такава строга забрана се обяснява с факта, че без допълнителни устройства бебето самостоятелно се стреми да се развива във физически план.

Отрицателната страна на използването на проходилки:

 • Дете, седнало в устройство за ходене, е в отпуснато състояние, поради което тялото му се засилва по-бавно.
 • Трохите не създават чувство за самосъхранение, тъй като тя е постоянно защитена от буферната зона на устройството.
 • Понякога родителите оставят дете в проходилка без надзор за дълго време. Това не трябва да се прави, защото детето може да бъде наранено.
 • Натоварването на незрелия гръбначен стълб на гръбначния стълб се увеличава, което може да доведе до патологии в по-късна възраст.
 • Малко дете трябва да се научи да поддържа баланс, за да не падне по време на самодвижение. Ако детето е постоянно в проходилки, това умение няма да се развие.
 • Между краката много деца изпитват раздразнение в резултат на продължително ходене с използване на ограничител;

Освен това, ако детето има рахит или разстройство на мускулния тонус, пешеходците са строго противопоказани за него.

Колко възрастна е пешеходецът да си купите?

Кога да постави детето си в проходилка, всяка майка сама решава, но няма да е излишно да се придържа към редица препоръки от експерти:

 • бебето трябва да седне уверено и добре без помощта на възрастни;
 • той трябва да изучава околното пространство, да се опитва да пълзи или да достигне до обекти от интерес.

Точната възраст, на която детето може да седи на проходилка, не е посочена никъде, тъй като всеки мъж се развива по различен начин. Обикновено такова устройство се придобива, когато детето навърши шест месеца. Времето, прекарано в него, трябва да започне с няколко минути, а след това е необходимо да се увеличават разходките на детето ден след ден.

Ако родителите все пак са решили да използват устройство, което помага на бебетата да ходят, трябва да се спазва едно важно правило - детето трябва да докосне пода с цялото стъпало.

Типове Уокър

В детските магазини можете да намерите голям брой проходилки за малки деца. Те се разделят на сортове, всяка от които трябва да се разглежда отделно:

 1. Колесни проходилки са продукти с малки колела. В този модел няма седло. Детето, облегнало се на перилата, специално предназначени за това, запазва равновесието си и прави първите си несигурни стъпки. Производителят на проходилки, инвалидни колички Chicco произвежда много популярни модели в Русия.
 2. Класическите модели имат кръгла защитна рамка и седло, където детето е седнало. В долната част има колела за движение в детската стая за игри.
 3. Устройството, наречено "проходилка-трансформатор", в допълнение към обучението на бебето да ходи, има редица допълнителни функции. Например, те могат лесно да се превърнат в детска коша, удобна маса за хранене и дори на люлка!
 4. Следващият тип проходилка се нарича "джъмпери". Тя се състои от седло, където ще седи детето, пружини и колани, които са монтирани на висок хоризонтален прът или кука в тавана. При този дизайн бебето може да скочи и да се люлее от едната страна на другата.

Как да изберем проходилка?

Преди да си купите проходилки, инвалидните колички трябва да обърнат внимание преди всичко на качеството на материалите, надеждността на дизайна на устройството. Корпусът трябва да е стабилен и издръжлив. Колелата трябва да се въртят лесно. Седалката или седалката, където детето ще седи, трябва да бъдат здраво закрепени към меката вътрешна броня. В допълнение, ортопедичният панел трябва да поддържа гърба на пътника на детските проходилки-инвалидни колички, така че бебето да не претоварва по време на играта.

Също така при избора на подходящ модел, не се мързете да проучите паспорта на продукта, където трябва да се посочи допустимото максимално тегло на пътника, наличието на спирачка на устройства с колела, както и възможността за сгъване на кутията, за да се спести място в апартамента.

Популярни модели

Избирайки детски продукти, трябва да се съсредоточите върху известни производители, защото те гарантират качеството и безопасността на продукта. Един от най-съвестните производители на проходилки, инвалидни колички (мнения потвърждават това) заслужено са признати за европейски марки (Chicco, HappyBaby) и по-малко известни производители от Русия ("Firefly"), които произвеждат качествени продукти на по-ниска цена.