Как да премахнете маркера от дрехите? Видове маркери и петна
Anonim

Marker - чудесен инструмент за творчество. Малките деца са особено безразлични към тези ярки неща. Това е разбираемо. С маркер можете да рисувате навсякъде: на лист хартия, на стена, на дърво или на пластмаса. Благодарение на специалното си мастило, тя трае изключително дълго време. Цветовете остават ярки и сочни, а картините са красиви.

В тази статия ще говорим за това как да премахнете маркера от дрехите. Възможно ли е да го направите сами или е необходимо да носите стоката в химическо чистене? Как да премахнете петна от маркер с дрехи и да не повредите тъканта? Първи неща ...

Възможно ли е да се показват следи от маркера

Най-често маркерите се използват от деца и ученици. Те могат лесно и бързо да начертаят нещо интересно, да подчертаят или подчертаят необходимото място в текста, да начертаят ярки диаграми и графики.

Всички положителни качества на маркерите избледняват в момента, в който марката им остава върху любимите си дрехи. Такава неприятност се случва доста често. Освен това, появата на петна върху дрехите от маркера не зависи от възрастта на художника. Едно неудобно движение и свършено! Ако се зацапате с маркер в цвета на дрехите, нищо ужасно не се е случило. След измиване, петното ще стане малко по-светло и с течение на времето напълно ще се слее с общия фон.

И какво да направя, ако получиш мръсна бяла риза? Как да премахнете маркера от дрехите и възможно ли е?

Факт е, че боята, използвана в тези прекрасни парчета, има специални пигменти. Да се ​​унищожи пътеката им понякога е изключително трудно. Но това е съвсем реално.

Какви маркери са

Преди да разберете как да извадите маркера от дрехите, трябва да разберете какъв вид молив е оставил петно. Съвременният пазар ни предлага толкова широка гама, че се приспособяваме и губим. Боя в тези маркери има различен състав. В зависимост от това те са:

 • вода;
 • алкохол;
 • боя;
 • тебешир;
 • масло.

Всеки тип има свои характеристики. Ето защо е необходимо да се почистват песните по различни начини.

Необходимо е също така да се определи вида на тъканта. В крайна сметка, петна от коприна и дънки също се отстраняват по различни начини.

Възможности за вода и тебешир

Това са най-популярните и съвсем безобидни опции. Някои продавачи дори ги позиционират като детски маркери. Боята в такъв писалка се разтваря с обикновена вода, която е доста безопасна за детето.

Маркерът на водна основа лесно се отстранява. Понякога е достатъчно да се измие с хладка вода и сапун. Ако петното вече е добре изсъхнало и така просто не се измива, вземете 2 части амоняк и една част от содата. Комбинирайте всичко, за да образувате паста и нанесете върху боядисано място. Изчакайте около 15 минути и след това изтрийте мястото на замърсяване със стара четка за зъби. Измийте пастата и измийте продукта както обикновено.

Маркерът на водна основа също може да бъде отстранен с белина. Въпреки това е необходимо да се използва само върху бели тъкани. Цветното нещо от това лечение ще се развали.

Марк за тебешир да се оттегли твърде лесно. Такова петно ​​не принадлежи на упорити, така че всички горепосочени методи ще ви помогнат.

Ако петното е било засадено отдавна и не се отдръпва, използвайте тази рецепта. Загрейте 2-3 супени лъжици лимонов сок, след това добавете малко сол (0, 5 чаена лъжичка) в нея и няколко капки оцетен концентрат (киселина). Разстелете сместа върху боядисана площ и разтрийте леко. След 10-15 минути измийте елемента както обикновено.

Ако не знаете как да изтриете маркер от белите дрехи, опитайте да използвате обикновена паста за зъби (гел и цвят не пасват!). Нанесете малко от това вещество на петното, леко го изтрийте с четка и оставете за няколко минути. Измийте.

Алкохолни маркери

Ако оцветяващият молив съдържа алкохол, ще го разпознаете по характерната му миризма. В този случай трябва да действате по различен начин. Можете да използвате всеки продукт, където има алкохол. Подходяща водка, парфюм, лекарство "Септил" и така нататък.

Поставете тъканта с лице надолу върху чиста, мека кърпа, която нямате нищо против. Това може да бъде, например, стара кърпа или нещо друго. Внимателно изсипете разтвора на алкохолна основа върху замърсената зона. Използвайте парче памучна вълна или мека гъба, за да натиснете върху петното, сякаш се опитвате да го избутате от тъканта. Внимание! Не търкайте мястото на замърсяване. Значи вие само ги влошавате.

Не помогна? Опитайте с друга опция. Вземете в магазина кислородна белина. Добре познатият "Ваниш" е добре. Той забележително премахва петна. Необходимо е само да действате съгласно инструкциите.

Маркер, базиран на мазнини

Както разбирате, подобно се разтваря. Следователно, по аналогия с първите две възможности, се нуждаем от мазнини. Вярно е, че тогава ще има още един проблем - дебело петно. Но всяка домакиня може да се бори с този бич.

Ако имате оцветени дрехи с маркер за мазнини, избършете мястото на замърсяване с обикновеното слънчогледово масло. Опитни домакини казват, че най-добрият ефект в този случай са с мента, бор или ела. Но ако няма такива, не е страшно. Всеки ще направи това.

Между другото, ако петното от мастноразтворимия маркер е свежо, тогава е възможно такива радикални действия да не са необходими. Опитайте се да разтриете петното с паста от сода и лимонов сок. Оставя се на мястото на замърсяване в продължение на 2-3 часа, след което продуктът се измива както обикновено.

Боя и лак

Най-страшният вид оцветяване на моливи в контекста на премахване на петна - акрилни маркери. Те се появяват на пазара не толкова отдавна и вече са спечелили любовта на творческите хора, които рисуват различни неща ръчно.

Пътеката на акрилните маркери е много трудна за унищожаване. За да направите това, използвайте различни разтворители, средства за разтваряне на лак, бензин, терпентин и други подобни.

Но преди да предприемете такива агресивни действия, опитайте този метод:

 • Вземете замърсения продукт и го накиснете в студена вода в продължение на 5-7 минути. Тъканта трябва да се намокри добре.
 • Стиснете малко и поставете върху равна повърхност.
 • Приготвя се продукт от равни части оцет и амоняк. Тук се добавя и щипка сол.
 • Навлажнете тампона в сместа и третирайте петна от ръбовете до центъра.
 • Сменяйте памука толкова често, колкото е необходимо, докато се замърсява.
 • След като петното изчезне, измийте по обичайния начин.

Постоянен маркер

И как да премахнете най-устойчивия маркер от дрехите - постоянен? Пигментите му изсъхват почти мигновено, и ще бъде много трудно да се отървете от петна. Но все пак си струва да опитате.

Един от начините е да се избърше мястото на замърсяване с оцетна киселина. Поларът се трие в зацапано място. Процедурата трябва да се извършва многократно, докато следите изчезнат напълно. След това трябва да се измие добре. За да премахнете не много приятния аромат на оцет, използвайте балсам за бельо.

И тук е друг вариант:

 • Овлажнявайте много с ацетон;
 • поставете кърпа между два слоя на попивателна хартия;
 • Внимателно гладете мястото на замърсяване с гореща ютия.
 • Под въздействието на температурата ацетонът активно ще се изпари и ще избута боята до „попивателя”.

Мерки за безопасност

За да бъде успешна процедурата за почистване и не разваляте напълно нещата, обърнете внимание на няколко препоръки:

 • Ако не можете да определите каква база е маркерът, който сте получили мръсни, опитайте методите един по един, започвайки с най-безвредните.
 • Докато петното не изчезне напълно, можете да измиете тъканта само в студена вода. Горещата "пекат" боята още повече и премахване на замърсяванията става по-трудно.
 • Всички почистващи препарати се прилагат само отвътре.
 • Дори ако наистина искате да премахнете петното бързо, във всеки случай, не го разтривайте. Затова просто намажете боята. Замърсеното място трябва да се намокри или да се поставят средства от краищата на място до центъра.
 • Ако искате да използвате агресивни химикали, направете малък тест. Нанесете малко количество на място, където е най-малко видимо. Гледайте как се държи тъканта.

Използвайки тези прости препоръки, можете лесно да махнете маркера от дрехите и да не повредите тъканта.