Основните празници на ноември
Anonim

Ноември в Русия, заслужава да се признае, че не е доволен от изобилието на почивните дни. В постсъветския период празниците бяха коригирани през ноември. Един уикенд бе премахнат, а другите взеха червеното почетно място в календара.

В допълнение, някои категории граждани днес отделят специални тематични празници през ноември. Православните вярващи от своя страна празнуват специални събития в църковния календар.

Празнични дни през ноември

Основният и единствен официален празник през ноември, който е почивен ден, е 4 ноември. На тази дата се отбелязва Денят на националното единство.

За съжаление, днес остава висок процент от гражданите, които нямат представа какво пада празник на 4 ноември. Като питате как да почивате през ноември (празниците в съзнанието на много хора са свързани с почивните дни), хората не знаят какво събитие е свързано с главния държавен празник през ноември.

В същото време датата има дълбоки етимологични корени, както е отбелязано много преди революционните събития от 1917 г., след което е премахнато. През този период празниците през ноември в Русия претърпяха сериозно преструктуриране. Това се дължи на промяна в политическия режим и система в страната, с желанието да се измести и замени всичко старо, свързано с предреволюционната Русия. Някои празници през ноември бяха премахнати, въведени бяха нови, които бяха отбелязани до края на 90-те - началото на 2000-те години.

Така че празникът на Националното единство, празнуван в Русия до 1917 г., престана да бъде тържествено събитие. Алтернатива в съветските времена е 7-ми на същия месец - годишнината от Октомврийската революция. Тази дата се превърна в един от основните празници на страната и бе отбелязан до промяната на политическия режим в Русия.

4 ноември отново влиза в ноемврийските празници през 2005 г. и е червена дата в календара до момента.

Годишнината от освобождението на Русия от полските нашественици от князе Кузма Минин и Дмитрий Пожарски е от особено значение за историята на нашата страна. В тази връзка тази запомняща се дата е включена в броя на официалните празници.

Религиозни празници

Датите на църковните празници са коренно различни от светските. И въпреки че не са официални празници, много православни вярващи следват православния календар и празнуват събития, свързани с религията.

Основните празници през ноември, свързани с Православната църква, са:

 • 4 ноември 2010 г. - празникът на Казанската икона на Божията Майка.
 • 05.11 - Апостол Яков, брат Господен. Елисей Лавришевски.
 • 12.11 - празникът на иконата на Богородица Озерянская.
 • 11/22 - Икони на Божията майка "Слушателят".
 • 27.11 - Апостол Филип, Конгруенция на Коледа.
 • 29.11 - Апостол и евангелист Матей.

Трябва да се каже, че църковните празници през ноември са почти всяка дата на месеца, но горните са основните в християнския православен календар.

Професионални празници

Значителни дати се определят не само от принадлежност към светско или религиозно събитие. Знаейки празниците през ноември, свързани с професионални теми, няма да забравите да поздравите близки и познати, а също така ще имате причина да празнувате специален ден, свързан с вашата трудова дейност.

От най-значимите и чествани събития този месец може да се отбележи:

 • 01.11 - Световен ден на вегетарианството.
 • 05.11 - Ден на военното разузнаване.
 • 12.11 - Ден на специалиста по безопасност.
 • 13.11 - Международен ден на слепите.
 • 17.11 - Международен ден на студентите.
 • 21.11 - Ден на счетоводителя.
 • 27.11 - Ден на морската пехота.
 • 11/29 - Ден на майката.

Уикенд през ноември 2016 година

През 2016 г. единственият официален празник на ноември, Деня на националното единство, пада в петък. В това отношение не се очакват трансфери. Уикендите ще продължат от 4 до 6 ноември включително.

Останалите неработни дни от месеца ще преминат както обикновено, в реда, установен от Кодекса на труда.

Необичайни дати през ноември

Независимо от факта, че в този студен зимен месец има само една почивка, тя е интересна за специалните си дати.

Например, 18 ноември отбелязва рождения си ден като неразделен символ на новогодишните празници - руския отец Фрост. Този ден и месец не са избрани случайно. В края на краищата, през този период в родината на отец Frost - в град Велики Ustyug - истинската зима започва със сняг и горчив студ. Рожден ден се чества по правилата - с гости и подаръци. Дядо Коледа получава поздравления от своите "чуждестранни колеги" - американски Дядо Коледа, Европейски Николаус, Холандски Сундеркалас и други.

Друга интересна ноемврийска дата е 8 ноември. На този ден, комиксът на KVN клуб, любим от мнозина, празнува рождения си ден. Тази дата е свързана с първото излъчване на игрите - то се проведе на 8 ноември 1961 година. Оттогава KVN се превърна в един от най-обичаните комични шоута, а в почти всеки университет има клубен екип.