Brachycephalic куче: характеристики, породи, грижи
Anonim

На нашата планета има огромен брой породи кучета и всички те могат да се разделят по структурата на черепа на два вида - долихоцефаличен и брахицефаличен. За съжаление, брахицефалните кучета бяха по-малко щастливи. Специалната структура на черепа осигурява редица неудобства за животните, а понякога е и животозастрашаваща.

Какво е брахицефалия?

Brachycephaly е скъсяване на лицевата част на черепа. Това означава, че всички ние сме любими и много популярни породи кучета с сплескана муцуна, които хъркат и се усмихват нелепо. Но животните с толкова оригинален външен вид, тази функция носи много неприятни моменти. Голям брой меки тъкани в комбинация с анормална структура на черепа води до много здравословни проблеми.

В тези четирикраки вид е наистина поразително различен от другите доличоцефални видове. Носът на кучето е къс, с широка глава, сгребване, поради което долната челюст е пред горната челюст. Разбира се, можете да опитате да излекувате брахицефалията чрез пластична хирургия, като разширите ноздрите и отстраните излишната тъкан. Следователно, преди да започнете такова куче, трябва да помислите дали можете да му осигурите необходимата грижа?

Проблеми на брахицефалията

Първият проблем, с който се сблъскват брахицефаличните кучета, е трудно дишане. Не оставяйте без надзор, ако забележите следното:

 • дишането на кучето ви стана трудно;
 • вдишване-издишване често;
 • хрипове и свирки;
 • кашлицата е придружена от освобождаване на пяна слюнка;
 • кучето е неспокоен;
 • езикът й и венците са синкав цвят.

Трябва да вземете вашия домашен любимец за ветеринар за преглед. По принцип дишането на брахицефал трябва да се следи внимателно, тъй като за тях вече е трудно да дишат и ако се появят някои патологични процеси, това е двоен риск за здравето.

Структурата на черепа на кучетата с тази характеристика носи много проблеми за зъбите, а погрешната захапка е най-безвредна. Факт е, че челюстите и зъбите не могат да се развият нормално поради скъсената муцуна. Те имат малко място и растат едно след друго, поради което животното страда от изкривяване на зъбите. Между тях остават парчета храна и по-късно може да се развие гингивит. Освен това, извивката е такава, че горните зъби могат да се заровят в тъканта на устата, което, разбира се, причинява дискомфорт на кучето и може да причини инфекция.

Недостатъчната грижа за гънките по лицето води до появата на гъбички и бактерии между тях, тъй като брахицефалните кучета имат повишена влажност на кожата. Ако това не се спазва, тогава процесът може да се влоши и само пластична операция за отстраняване на кожните гънки може да помогне.

Освен това, в брахицефалните кучета се нарушава терморегулацията. По време на топлина или физическа активност, поради намалената област на носа и лигавицата, те не успяват да намалят телесната температура, което води до прегряване.

Feed тези кучета убедително не се препоръчва - те са склонни към наднормено тегло, което допринася за появата на недостиг на въздух, което е изпълнено с последствия.

Повечето брахицефални кучета страдат от алергии. Опасно е, тъй като може да доведе до оток на дихателните пътища, което е заплаха за живота. Също така, алергиите могат да се проявят под формата на дерматит.

Въздействие на заболяването върху зрението

Проблемът на зрението при брахицефал е отделна тема. Очите на такива кучета са прекомерно стърчащи. Степента на това зависи от породата на кучето. Някои животни дори не могат напълно да затворят очите си, което води до изсушаване на роговицата и появата на язви и други болести по нея.

В допълнение, брахицефаличните кучета могат да получат повишено разкъсване поради нарушено оттичане на течности от разкъсващите канали. Благодарение на това очите постоянно са мокри, а косата около тях е мокра. Но голямата издутина на очите създава трудности в друга. Такива кучета доста често, поради своето любопитство, нараняват органите на зрението, удряйки се в остри или твърди предмети.

Условия за грижа и поддръжка

За да може вашият домашен любимец с брахицефалия да се чувства повече или по-малко удобно, трябва да създадете подходящи условия за него и да следвате някои препоръки.

 • Не ходете животното в яката. Предпочитайте за кучета с такава фиксираща функция, която няма да смачка врата, а ще разпредели равномерно товара и налягането.
 • Внимавайте за промени в дишането и звуците, които кучето прави. Те могат да означават заболяване.
 • Не се лекувайте самостоятелно. При най-малък знак за опасност за здравето на вашия домашен любимец, свържете се с вашия ветеринарен лекар.
 • Всяка година провеждаме медицински преглед във ветеринарна клиника. Своевременната проверка ще помогне за предотвратяване на появата или развитието на болестта.

Също така, собствениците на брахицефалични кучета винаги трябва да имат на ръка няколко инжекционни лекарства: агент за отстраняване на течности от фуроземид или лазикс и преднизолон и тавегил за тежък алергичен оток.

Какви породи брахицефални кучета съществуват

Brachycephalas включват такива видове от любимите ни породи:

 • Английски булдог;
 • френски булдог;
 • мопс;
 • пекинез;
 • шар пей;
 • Чихуахуа;
 • Японски хин;
 • Померан и други.

Нестандартната структура на черепа и меките кожни гънки ги правят особено сладки и много популярни сред любителите на кучета.

Описание на френския булдог

Една от най-популярните кучета с плоско лице е френският булдог. Той принадлежи към бойните породи, средни и късокосмести. Ушите му са изправени, носът на кучето е плосък и раздвоен. Това е забавно и оживено животно със стабилна психика и много надеждна, способна винаги да опазва собственика си в опасност.

Като цяло, всяка от гореспоменатите кучета се отличава с атрактивни черти на външен вид и характер, но при избора на домашен любимец помнете, че сте отговорни за тези, които сте опитоми.